Meninggalkan Jejak di Pinang Peranakan Mansion

Pemandangan unik yang melepas kepergian saya dari Pinang Peranakan Mansion. Stiker-stiker ini awalnya diberikan kepada setiap pengunjung Mansion untuk ditempelkan di tubuh sebagai tanda pengenal. Menariknya, di samping gerbang pintu keluar stiker-stiker ini kemudian ditempelkan begitu saja di dedaunan tanaman pot hias ini. Tampaknya para pengunjung ingin meninggalkan “jejak”nya di sini.

Saya pun menempelkan stiker kecil berwarna hijau kuning cerah milik saya di salah satu daun tersebut…

Secercah perasaan “I’ve been here” and  “Good bye” menggelitik hati…

 

Turnamen Foto Perjalanan Ronde 31 : Jejak

12 Jam di Penang, ngapain aja sih?

Advertisements

Weekly Photo Challenge : Grand

Big Sitting Buddha Wat Khao Rang Phuket

Last year I visited Phuket with my two bestfriend. That was one of my happiest moment in life. First time went abroad, after a year of hardwork with no holiday at all, not even a day. It was all about money back there. How to get more and more money. About pretty things and security…Until I got bitten by that travelbug. Well, blame Thailand for its enormous beauty and amazing people. I fell in love at the first place with this country, this Land of Smiles.

During my travel to Phuket Town, I visited Wat Khao Rang, located on the slope of Khao Rang or Rang Hill. Even it is not as popular as Wat Chalong, but Wat Khao Rang is really worth visited, because of the Big Golden Sitting Buddha, the first big golden Buddha statue built in Phuket. After hiked several (or maybe hundred) stair steps, and I hardly could catch my breath, I saw this Buddha golden statue on the top of the temple. The size is enormous and I was charmed with the whole view, the smiling Buddha and the nature scenery behind it, high trees and clear blue sky, white clouds, clean air with some light scents of burned incense… I could feel my effort was so worth it. That moment of happiness, excitement and also peace…when I saw this grand image of Buddha himself.

Weekly Photo Challenge : DailyPost

Ada Hutan di Sentosa Island

Sentosa Nature Discovery

Tumbuh besar di kota kecil di kaki Gunung Slamet, membuat gw terbiasa dengan hutan. Nggak terhitung seberapa sering gw menghabiskan waktu berwisata ke Baturaden, Purwokerto. Sejak TK sampai SMA, lokasi wisata yang nge-hits di Purwokerto ya kayaknya itu-itu aja. Baturaden lagi, Baturaden lagi. Setiap ada kerabat atau teman dari luar kota berkunjung, dibawanya ya selalu ke Baturaden. Weekend keluarga pun kadang dihabiskan dengan ngaso-ngaso cantik di air terjun Baturaden, jogging di hutan area perkemahan Baturaden, makan jagung bakar atau sekedar cuci muka di Pancuran Tujuh (okay ini agak nggak penting setelah diinget-inget lagi, hihi).

Suasana hutan dengan pohon-pohon yang tinggi dan rindang, pucuk-pucuk daun pinus yang tajam, aroma sejuk udara pagi dan sentuhan kabut pagi yang dingin menjadi pengalaman biasa semasa gw kecil. Sampai sekarang pun, suasana “hutan” selalu membuat gw teringat akan rumah. Semasa kuliah di Bandung, gw bergabung dalam kegiatan-kegiatan kampus yang sering mengadakan hiking, camping, atau trekking ke hutan. Meskipun gw nggak bergabung di klub Pecinta Alam, tapi sebagai anggota Tim Bantuan Medis, beberapa kali gw berkesempatan kembali ke suasana hutan yang gw cintai. Aroma kayu dari pepohonan lapuk dan aroma tanah yang basah sehabis tersiram hujan berpuluh-puluh kali lebih menenangkan dibanding aroma parfum mahal sekalipun. Beberapa tempat favorit saya antara lain daerah Bumi Perkemahan Cikole, Gunung Puntang, Rancaupas, kawasan Situ Lembang, dan kawasan Konservasi Masigit Kareumbi, dan terakhir, Taman Hutan Raya Dago.

Kesukaan akan hutan ini pun yang akhirnya membawa gw ke Sentosa Nature Discovery. Loh, kok Sentosa? Itu kan di Singapura? Bukannya di Sentosa itu adanya USS doang? Well, ternyata Sentosa itu nggak melulu isinya permainan canggih loh. Di area Imbiah Lookout, berdekatan dengan Image of Singapore, gw menemukan Sentosa Nature Discovery ini. Pertama kali gw agak kaget juga, di saat jalan-jalan random nggak ada tujuan, tau-tau nemu secuplik area hijau yang langsung bikin gw tertarik. Penasaran, akhirnya gw memasuki area Sentosa Discovery Nature ini.

Sentosa Nature Discovery

Setelah memasuki gerbang, ternyata melebihi ekspektasi gw, terdapat pepohonan yang cukup rimbun, ditambah lagi dengan papan-papan keterangan yang sangat informatif mengenai jenis pohon dan habitat yang ada di sana. Awalnya perjalanan dimulai dengan jalan setapak semacam jembatan dari kayu. Menariknya, ternyata jalan dari kayu ini awalnya adalah bekas jalur monorail. Karena jalur monorail kemudian dipindahkan, jalur yang lama akhirnya dijadikan jalur pejalan kaki di Sentosa Nature Discovery ini. Sangat kreatif. Setelah “short walk” di area jembatan kayu ini, kemudian gw memasuki semacam ruang edukasi tentang berbagai flora dan fauna yang terdapat di area ini. Penyajian edukasinya sangat menarik sih menurut gw. Misalnya aja ada video, rekaman suara burung-burung, sampai yang interaktif seperti ini :

Sentosa Nature Discovery

Kalau bawa anak kecil seru nih ke sini. Sayang saya belum beranak #eh. Entah kenapa setiap mampir ke lokasi-lokasi wisata di Singapura itu rasanya selalu dijejeli edukasi. Nggak di museum-museumnya, di Garden by the Bay, di Botanical Garden, di SEA Aquarium, dan di kebanyakan tempat di Sentosa. Salut juga sih, meskipun kadang gw ngerasa overwhelmed, karena buntut-buntutnya kebanyakan informasi malah jadi banyak yang dilupakan juga. Apalagi setelah seporsi Pork Noodle atau semangkuk Bakut Teh  masuk perut, hehe…

Track nature walk di dalem Sentosa Nature Discovery ini sebetulnya ada beberapa rute, tapi karena waktu gw terbatas akhirnya gw memutuskan mengambil rute yang pendek. Secara pake sandal japit juga, takut juga kalo sendirian di tengah jalan kenapa-napa. Sepanjang jalan dikelilingi pepohonan rimbun lumayan menyegarkan pikiran, apalagi suara-suara dari luar sama sekali nggak kedengeran di dalam hutan mini itu. Yang ada juga suara burung dan serangga kadang bersahut-sahutan,  meski gw nggak berhasil menemukan satupun pergerakan burung. Sejauh mata memandang hanya tampak hijaunya pohon dan coklatnya tanah. Udara panas di luar langsung berubah jadi sejuk di antara rimbunnya pepohonan. Meskipun nggak ada embun apalagi kabut, tapi udara bersih yang memenuhi paru-paru rasanya cukup untuk detoksifikasi dari polusi kota yang sehari-hari gw hirup. Sepi dan hening, secuil oase di tengah hiruk pikuk Sentosa.

Sentosa Nature Discovery

Next : mau nyobain jalan-jalan unyu di canopy walk di FRIM (Forest Research Institute Malaysia) ah. Ikut? ^^

Sad Story from Pandawa Beach

Pandawa Beach, Bali, Indonesia

Pandawa Beach, Bali, Indonesia

No, this post is not the story about how beautiful Pandawa Beach is. Instead, this is a sad story…

Last month me and my sister visited Pandawa Beach, Bali. White sands stretched along the beach, clear blue sea water, atop us is clear blue sky and hot bright sun that burned my skin. It supposed to be a peace, calm, and nice usual day on the beach, accompanied with the soft sound from the waves crushed far from the shore. I sat on the warm sands, I can feel my toes tingled when it touched the cold crystal clear water below my feet. In front of us a little local boy, maybe around 8 or 9 years old, swam freely, with a google mask on his eyes and styrofoam tied with a plastic rope to his leg, kept him floated. He wore only a green short, looked too big for his thin body, but matched nicely with his brown coloured skin. We chatted a little with the little boy. He told us that he searched for little fishes. He laughed a lot. I like his smile. As I sat there, I watched him swam and did some “attractions”. He tried to surf using his styrofoam, but he fell and fell again, failed to maintain the balance of his body. That was funny though. I laughed several times, and he laughed back. That short moment felt nice and fun…

until I stood up, decided to leave the beach…Suddenly the boy waved his hand, tipped his fingers and made a gesture that means asking for money. I was surprised, but tried to ignore the gesture, smiled, and said goodbye instead. When I  turned my back, a loud-shouting-voice from this little boy reached my ears…

“Hey you crazy women, why you don’t give me money!”

I was stunned.

This little boy with that innocent face…why he said such a thing? Did he learned that from his parents? Friends? Did he learned that from the tourists? Why he expected some money from us? Did he usually received money from tourists? Why he has such a behaviour? Will this behaviour stayed until he become an adult? Is this one of a result from mass tourism?

It just sad…

Weekly Photo Challenge : Eerie

[DO NOT READ WHILE EATING]

So, Weekly Photo Challenge theme for this week is “eerie“. Eerie means “strange and frightening“. When this word appeared, suddenly I got a flashback from one moment in my life, when I felt exactly “strange and frightened”. That was four months ago, when I was travelled to Tana Toraja, or Toraja Land. Tana Toraja is a regency located at South Sulawesi Province in Sulawesi Island, Indonesia. It was a sudden and impulsive travel, with no plan and no expectation at all before I went there. The only things I knew was that Tana Toraja is called “The Land of the Dead”, there people celebrate funeral and hold a big funeral ceremony with feast and slaughter a lot of buffalos and pigs. But it was just an ordinary story for me, until I attended the funeral ceremony itself, for real…

So it was just an ordinary morning at the hotel, I had no exact plan for that day, first I thought to visit some “cave grave”, “baby grave”, or “stone grave”, taste some local food or maybe just walk around the town, which is not too big but pleasant enough. But, the owner of the hotel offered me to share a “guided tour” with two other tourists from Holland. The guide and this tourist couple looked nice, and the tour highlight is to attend the funeral ceremony, which held at Tanah Bori area, that is a beautiful region surrounded by hills and rice fields. So, even the cost was pretty high, I thought, “why not”? Maybe this is my only chance to attend the Torajan funeral ceremony! Well, who knows? And I never regret my decision…

Imagine a field surrounded by a lot of big traditional bamboo hut. Hundred of people sat, gathered, chatted and ate at this bamboo hut. Most all of them is relatives of the dead, which the body had been mummified and placed in a coffin on separated place, at the hut, high from the ground. The hut was beautifully decorated, with the photo of the dead placed in front of the coffin. People wore black clothes, some wore traditional Torajan clothes, which is bright orange mixed with red coloured clothes, the men wore yellow or brown headband, the girls with golden crown on their head, some older ladies wore traditional hat called “caping” and wore traditional Torajan woven clothes with them…

…but the field was not empty. The field was full with pigs and buffalos. I couldn’t count them because they were so many. Some were laying on the ground alive,each tied to a bamboo…

…and some were dead. Some laid on the ground, left only their body parts.

 

Some left only their head…

tana toraja funeral ceremony

 

Well, I warned you before : Do not read while eating.

 

Weekly Photo Challenge by Daily Post.

Weekly Photo Challenge : The Hue of You

Canang Sari Bali Indonesia

Canang Sari is a daily offering made by Balinese Hindus to thank God. It can be seen in Balinese temples, small shrines in houses, and ground. The colour is just amazingly beautiful. I love how the pink, red, yellow, orange, white, green, and brown mix together and form such a beautiful art. Each colour and each thing (flowers, rice, palm leaves, cake, incense) on it has meaning, arranged and set, for only one purpose, to show gratitude to the Creator.

There are many “colour” in my life, either it’s pink, red, green, white, or brown, each of it has purpose and colour my beautiful life, and show me how to always be grateful.

 

Weekly Photo Challenge by Daily Post : The Hue of You